Home » Istorie » Top șapte incendii care au influențat major istoria

Top șapte incendii care au influențat major istoria

Publicat: 20.10.2020

Aceste catastrofe au dus la o serie de schimbări importante pentru comunitățile afectate, dar și pentru restul omenirii.

De-a lungul istoriei umane, focul a reprezentat o descoperire extrem de importantă, acesta putând fi folosit pentru a crea, dar și pentru a distruge. Atunci când vorbim de distrugere, incendiile ocupă un loc important și asta deoarece acestea au schimbat lumea în care trăim. History a creat o listă cu șapte astfel de evenimente care se dovedesc extrem de importante pentru lumea în care trăim.

7. Încendiul de pe râul Cuyahoha

Prima rafinărie de petrol a lui John D. Rockefeller a fost construită de-a lungul unui pârâu care alimenta râul Cuyahoga. În timp ce compania Standard Oil, deținută de Rockefeller, deversa benzină în râu, acesta a fost folosit și ca canalizare pentru orașul Cleveland. Istoricii explică faptul că râul a ars de nouă ori între 1868 și 1952.

Incendiul care a izbucnit pe 22 iunie 1969 a fost relativ mic în comparație cu incendiile anterioare, dar cu o diferență critică: „Multe râuri au fost grav poluate în anii 1960, dar râul Cuyahoga a trecut printr-un incendiu chiar când mass-media națională a început să prezinte subiectele despre mediul înconjurător ca o problemă serioasă și ceea ce a dus la o recunoaștere publică națională în creștere a nevoii urgente de protejare a mediului ”, spune dr. John H. Hartig.

„Incendiul de la Cuyahoga și alte dezastre ecologice, cum ar fi deversarea de petrol din Santa Barbara din 1969, au devenit simboluri naționale ale indiferenței industriale și ale problemelor legate de reglementările publice. Mișcarea ecologistă avea nevoie de un punct de plecare, iar râul Cuyahoga în flăcări a devenit punctul său de sprijin”, a spus Hartig.

Reacția publicului la acest incident a contribuit la crearea Agenției pentru Protecția Mediului și a legislației critice de mediu, cum ar fi Legea națională privind politica de mediu din 1970, Legea privind apa curată din 1972, Acordul de calitate a apei din Marea Lacuri din SUA și Canada din 1972 și Legea privind speciile pe cale de dispariție din 1973.

6. Incendierea Reichstagului

Reichstagul, sediul parlamentului german, a fost incendiat pe 27 februarie 1933, iar Adolf Hitler, pe atunci un politician în ascensiune care tocmai fusese numit cancelar al Reichului cu o lună mai devreme, i-a acuzat pe comuniști de această faptă.

„Incendiul Reichstag a fost crucial pentru consolidarea puterii de către Hitler”, spune Benjamin Hett, profesor și autor al cărții Burning the Reichstag. „A oferit pretextul necesar pentru o lege de urgență care a sfâșiat Constituția democratică de la Weimar și a pus capăt libertății de exprimare și de întrunire, intimității corespondenței și oferit forțelor statale posibilitatea de a aresta persoane fără a mai prezenta acuzații.

5. Incendiul de la fabrica Triangle Shirtwaist

Incendiul fabricii Triangle Shirtwaist din 25 martie 1911 a ucis 146 de angajați ai Companiei Triangle Waist, care au fost prinși în clădirea Asch din Greenwich Village din New York City. „Toți cei care au sărit au fost uciși. A fost un spectacol îngrozitor”, a declarat Frances Perkins, martoră a tragediei. Majoritatea victimelor erau femei tinere și imigranți, dintre care mulți emigraseră în Statele Unite în speranța unei vieți mai bune.

Incendiul a dus la organizarea sindicatelor, iar revolta publicului asupra incidentului a presat guvernul federal  să ia măsuri pentru protejarea lucrătorilor, ducând la noi legi privind siguranța la locul de muncă. Perkins a fost atât de revoltată încât și-a dedicat viața apărării drepturilor muncitorilor. În timp, Frances Perkins a pus bazele unei comisii de investigare a incidentului și, în cele din urmă, a devenit secretară pentru Muncă în cabinetul lui Franklin D. Roosevelt și a avut o contribuție majoră la pachetul de legi New Deal.

4. Marele Incendiu din Chicago

Marele Incendiu din Chicago a durat în între 8 și 10 octombrie 1871, a lăsat 300 de morți și peste 90.000 de persoane fără case. O treime din oraș a fost distrusă. „Întrucât Chicago se afla în centrul rețelei telegrafice a SUA, care a fost recent legată de Europa, marele incendiu a fost primul eveniment de știri internaționale transmis instantaneu”, spune Carl S. Smith, autorul cărții Chicago’s Great Fire: The Destruction and Resurrection of a Iconic American City.

Marea Reconstrucție care a avut loc în urma incendiului a transformat Chicago într-un nou centru puternic pentru afaceri. Peste 10 milioane de dolari au fost donați comunității. „ Întrucât poziția crucială a Chicagoului între resursele naturale ale SUA și apetitul consumatorilor, pentru cereale, carne și o gamă largă de alte mărfuri și bunuri a făcut din reconstrucție o prioritate ridicată și o investiție sigură pentru afaceriști. Incendiul a devenit asociat cu imaginea orașului Chicago ca întruchipare a forței irezistibile a modernității în America.

3. Marele Incendiu din New York

Marele Incendiu din 1835 a avut loc în mijlocul unei epidemii de holeră din New York. În noaptea extrem de rece din 16 decembrie 1835, un depozit din centrul orașului a luat foc, vânturile puternice au întețit flăcările peste 17 cartiere ale orașului și dând foc unei părți a râului înghețat, datorită terebentinei care se scurgea din depozite pe apă.

Din cenușa incendiului a apărut inovația: construirea apeductului Croton în mai 1837. „A adus 50 milioane de litri de apă pe zi, ceea ce le-a dat pompierilor ceea ce aveau nevoie pentru a lupta împotriva flăcărilor și a livrat o sursă sigură de apă proprietarilor de case și întreprinderilor, o investiție cerută cu disperare într-un oraș care se luptă cu o epidemie persistentă”, spune Dan Levy, autorul cărții Manhattan Phoenix.

2. Marele Incendiu din Londra

Marele Incendiu din Londra a afectat orașul în timpul Morții Negre și a distrus peste 13.000 de case, lăsând 100.000 de persoane fără adăpost. În perioada 2 septembrie – 6 septembrie 1666, focul a distrus majoritatea orașului medieval și a deteriorat clădirile importante, cum ar fi Catedrala Sf. Pavel. Oamenii au fugit cu cât de multe bunuri au putut transporta, inclusiv cronicarul Samuel Pepys, care a scăpat la 4 dimineața în cămașă de noapte într-o căruță, scriind despre străzile aglomerate cu oameni care aleargau și încărcau căruțe pentru a se salva.

Reconstruirea Londrei a durat peste 30 de ani, dar planificarea orașului realizată de sir Christopher Wren poate fi văzută și astăzi în clădirile de piatră ale orașului și pe străzile mai largi, care au înlocuit aleile înguste și structurile din lemn pe care le-a distrus focul. Incendiul de la Londra a dat naștere industriilor de: asigurări de proprietate și pompierilor.

1. Arderea Marii Biblioteci din Alexandria

Biblioteca din Alexandria a făcut parte din Mouseion „Templul muzelor” din Alexandria și conținea o bogăție incalculabilă: cunoștințele lumii antice, stocate în jumătate de milion de suluri din Asiria, Grecia, Persia, Egipt și India. Cărturari din întreaga lume au călătorit acolo pentru a studia și lucra, inclusiv Euclid și Ptolemeu. Biblioteca a fost construită sub conducerea lui Ptolemeu I Soter, general al lui Alexandru cel Mare, în 283 înaintea erei noastre.

Focul care a distrus  Biblioteca este acoperit de controverse, Plutarh susține că Iulius Cezar a declanșat focul când a dat foc navelor în port în timp ce încerca să obțină controlul asupra Alexandriei în 48 înaintea erei noastre. Majoritatea cărturarilor cred că o ramură a bibliotecii a supraviețuit în templul Serapeum, doar pentru a fi distrusă în 391 era noastră de către Teofil, episcopul Alexandriei și credincioșii săi care au construit ulterior o biserică pe locul respectiv. Indiferent de cine este de vină, sulurile neprețuite care conțin cunoștințe antice s-au pierdut pentru totdeauna în istorie.

Citește și:

Cripta de sub Catedrala Notre Dame, o bijuterie ascunsă a Parisului, a fost redeschisă pentru prima oară de la incendiul devastator

Incendiul din El Dorado, California, a fost declanşat de o petrecere

Cum au stins rușii incendiul izbucnit la o sondă petrolieră cu un tun antitanc

Ziua în care a ars una dintre cele şapte minuni ale lumii

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Verile din Siberia arctică au fost cu până la 10°C mai calde decât astăzi în timpul ultimei interglaciațiuni
Verile din Siberia arctică au fost cu până la 10°C mai calde decât astăzi în timpul ultimei interglaciațiuni
Inima celei mai vulcanice lumi din Sistemul Solar este mai solidă decât s-a crezut
Inima celei mai vulcanice lumi din Sistemul Solar este mai solidă decât s-a crezut
Solzii de crocodil sunt surprinzător de puternici, arată un studiu
Solzii de crocodil sunt surprinzător de puternici, arată un studiu
Gladys May Aylward, misionara britanică din China. A salvat 100 de orfani în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial
Gladys May Aylward, misionara britanică din China. A salvat 100 de orfani în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial
Khalifa bin Zayed Al-Nahyan, al doilea președinte al Emiratelor Arabe Unite și conducătorul orașului Abu Dhabi
Khalifa bin Zayed Al-Nahyan, al doilea președinte al Emiratelor Arabe Unite și conducătorul orașului Abu Dhabi
De Crăciun au loc mai multe atacuri de cord decât în oricare altă zi din an
De Crăciun au loc mai multe atacuri de cord decât în oricare altă zi din an
De ce uneori zăpada pare albastră?
De ce uneori zăpada pare albastră?
Arheologii chinezi au dezgropat o armură excepțională din 6.000 de solzi. Cui a aparținut?
Arheologii chinezi au dezgropat o armură excepțională din 6.000 de solzi. Cui a aparținut?
O gaură neagră masivă din Universul timpuriu, surprinsă în timp ce trage „un pui de somn”
O gaură neagră masivă din Universul timpuriu, surprinsă în timp ce trage „un pui de somn”
Hackerii nord-coreeni, responsabili pentru 61% dintre furturile de criptomonede din 2024
Hackerii nord-coreeni, responsabili pentru 61% dintre furturile de criptomonede din 2024
O tonă de petarde, găsită de polițiști în locuința unui bucureștean
O tonă de petarde, găsită de polițiști în locuința unui bucureștean
ChatGPT, disponibil și pe WhatsApp. Ce trebuie să știe utilizatorii?
ChatGPT, disponibil și pe WhatsApp. Ce trebuie să știe utilizatorii?
Scriitoarea care a semnat „cel mai important roman în limba engleză”
Scriitoarea care a semnat „cel mai important roman în limba engleză”
SpaceX va lansa pentru a șaptea oară racheta Starship
SpaceX va lansa pentru a șaptea oară racheta Starship
Ucrainenii nu au „puterea” de a recupera zonele ocupate de Rusia, a recunoscut Zelenski
Ucrainenii nu au „puterea” de a recupera zonele ocupate de Rusia, a recunoscut Zelenski
Ambiții mari! Agenția spațială chineză vrea să fie prima care aduce mostre de pe Marte
Ambiții mari! Agenția spațială chineză vrea să fie prima care aduce mostre de pe Marte
Câți dintre români au de gând să viziteze un târg de Crăciun din țară?
Câți dintre români au de gând să viziteze un târg de Crăciun din țară?
Telescopul Webb a găsit o populație neobișnuit de mare de asteroizi între Jupiter și Marte
Telescopul Webb a găsit o populație neobișnuit de mare de asteroizi între Jupiter și Marte